Széchenyi 2020

 • TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉS – FORGÓESZKÖZ FINANSZÍROZÁS

A BI’BOR-FA Kft. „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram” című (GINOP-8.3.5-18 kódszámú) felhívás „B” hitelcélja esetében elnevezésű pályázati kiírásban eredményes pályázatot nyújtott be.
A Felhívás címe:
„Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram”
A Felhívás kódszáma: GINOP-8.3.5-18
Projekt adatok:
 A kedvezményezett neve: BI’BOR-FA Kft.
 A kedvezményezett elérhetősége: + 36 30 211 6215
 A kedvezményezett e-mail címe: info@biborfa.hu
 Projekt megvalósítási helyszíne: 8900 Zalaegerszeg, Sport u. 5/A.
 Projekt címe: TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉS – FORGÓESZKÖZ FINANSZÍROZÁS
 Visszatérítendő támogatás összege: 50.000.000 Ft
 A projekt azonosító száma: GINOP-8.3.5-18/B_3

 

A projekt előkészítés szakasza

A projekt tartalmának bemutatása

Cégünket 1994-ben alapítottuk, mint Bt., 2020.10.01-től Kft. cégformára váltottunk, mindkét tulajdonos magyar állampolgár. Cégünk asztalosipari tevékenység végzésére jött létre. Az alapításkor
2 fő alkalmazott volt, mely mostanra több mint 40 főre emelkedett. A Kft. igazi családi vállalkozásnak tekinthető. A kezdetektől törekedünk mind a technológiai, mind a tudásbeli fejlődésre.
Induláskor elsősorban fa nyílászárók gyártásával foglalkoztunk, de az elmúlt több mint 20 év alatt a géppark folyamatos bővítésével mára már az asztalosipar teljes sprektumán jelen vagyunk. Továbbra is jelentős a fa nyílászárók gyártása, de mellette a belsőépítészet és bútorgyártás egyre nagyobb volument ér el. Termékeink teljes mértékben egyedi elképzelések, tervek alapján készülnek. Megrendelőink között egyaránt vannak lakossági és céges – állami ügyfelek is. Az évek során visszatérő ügyfeleink is vannak, mivel ragaszkodnak az általunk nyújtott minőséghez. Bevételünk az évek során folyamatosan emelkedett, melynek egy jelentős részét export értékesítésből realizáljuk.
Célunk ügyfeleink elégedettsége a minőség és az esztétika olyan optimális kombinációja által, hogy megrendelőinknek ne kelljen kompromisszumokat kötni a kivitelezési lehetőségek terén. Így
szeretnénk gondoskodni arról, hogy az álmok valóra váljanak. A Kft. az elmúlt 1-2 évben generálkivitelezőknek is vállal/vállalt munkát, ezeknél a projekteknél
túlnyomó részt hosszútávú, általában 5 évre szóló, garanciális visszatartást kell biztosítanunk. A visszatartott, ki nem fizetett összeg, mint árbevétel megjelenik könyvelésünkben, de sajnos maga a
pénzeszköz csak a visszatartási idő lejártát követően kerül bankszámlánkra. Az igényelt támogatást a Kft. likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges anyagköltség, személyi jellegű költség és rezsi költség finanszírozására szeretné felhasználni.

A projekt megvalósítás szakasza
Cégünk támogatási kérelmét, amit a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-8.3.5-18/B kódszámú felhívásra nyújtott be a támogatást elbírálok, támogatásra alkalmasnak minősítettek. Ezért
a projekt kivitelezését megkezdtük.

A projekt megvalósítását követő szakasz
Az igényelt támogatást a Kft. likvid működésének zavartalan biztosításához a személyi jellegű költségek finanszírozására használta fel, ezzel a projekt célja teljes egészében megvalósult.

 

 • HATÉKONYSÁG ÉS MINŐSÉG FEJLESZTÉS AUTOMATIZÁLÁSSAL A CSISZOLÁSTEKNIKÁBAN A BI’BOR-FA KFT-NÉL

A BI’BOR-FA Kft. „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” pályázati kiírásban eredményes pályázatot nyújtott be.
A Felhívás címe:
„A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása”
A Felhívás kódszáma: GINOP-1.2.8-20
Projekt adatok:
 A kedvezményezett neve: BI’BOR-FA Kft.
 A kedvezményezett elérhetősége: + 36 30 211 6215
 A kedvezményezett e-mail címe: info@biborfa.hu
 Projekt megvalósítási helyszíne: 8900 Zalaegerszeg, Sport u. 5/A.
 Projekt címe: Hatékonyság és minőség fejlesztés automatizálással a csiszolásteknikában a BI'BORFA KFT-nél
 Feltételesen visszatérítendő támogatás összege: 27.538.787 Ft
 A visszatérítendő támogatás mértéke: 70 %
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2021.06.30.
 A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-01638

A projekt előkészítés szakasza

A projekt tartalmának bemutatása

A cég aktuális fejlesztési céljai, hogy stabilizáljuk a termelés feltételeit, valamint ezzel párhuzamosan javuljon a termelékenységünk és tovább emelkedjen a minőség. Lehetőséget szeretnénk teremteni, hogy a digitalizáció révén egyszerűsödjön a gyártás szervezése és felügyelete. Az aktuális fejlesztésünk szorosan illeszkedik a meglévő technológiai színvonalunkhoz. Mivel a megvásárolni kívánt gépet eredményesen tudjuk beilleszteni a jelenlegi technológiai sorba.

Pályázott technológia:

 ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 típusú csiszológép

 COIMA FI6000 elszívó

Projektünk célterülete: Fa ablakgyártás során a felületkezelés (festés) előtti úgynevezett minősítési munka automatizálása. A minősítés alapvetően a korábbi megmunkálásokból eredő egyenetlenségek finom csiszolását jelenti. A megvásárolni kívánt gép kifejezetten ennek a tevékenységnek a hatékony – automatizált – elvégzésére lett kifejlesztve. A gép üzembehelyezésével a projekt célja teljes egészében megvalósul. Cégünk alapítása (1994) óta foglalkozik fa nyílászárók gyártásával. Mindvégig törekedtünk a minőség javítására. Folyamatosan beruháztunk az újabb technológiai megoldásokba a darabolás, a gyalulás, marás területén. Pl: 5 tengelyes CNC gép vásárlásával. Egyetlen terület maradt ki eddig a fejlesztésekből, ez pedig a
felületkezelésre való előkészítés. A gyártásszervezése miatt fontos, hogy a minősítés adott időn belül megtörténjen. Ehhez 5-8 munkatárs alkalmazása szükséges. Az utóbbi években egyre nehezebb új, szakképzett munkaerőt találni. Belső átvilágításunk során kiderült, hogy a minősítési munkák automatizálásának segítségével jelentős munkaerőkapacitást tudunk felszabadítani. Az 5-8 fő munkáját végezheti el 1 dolgozó, ráadásul úgy, hogy közben az elvégzett munka minősége is javul. Az így felszabaduló munkaerőt teljes egészében hasznosítani tudjuk munkáink más területein.
A gyors, hatékony, minőségi előkészítést biztosítja a projekt során megvásárolni kívánt berendezés. A berendezés használatakor csiszolatpor keletkezik, melyet teknológiai – minőségi és ugyanakkor egészségügyi okok miatt is folyamatosan össze kell gyűjteni a munkatérből. Ezt biztosítja a projekt másik eleme a COIMA FI6000 elszívó.

A megvásárolni kívánt gép – mely jelenleg az egyik legmodernebb berendezés a csiszolástechnológiában -segítségével egy – a kezdetektől fogva – jelen lévő technológiai hiányosságunkat szeretnénk megszüntetni. A fanyílászáró gyártás során a végső minőség szempontjából alapvető feltétel a felületkezelés előtti minősítés. Ez a felületeken lévő sérülések, esetlegesen a korábbi megmunkálásokból eredő kitörések javítását és ezt követően egy alapos csiszolást jelent. A csiszolási művelet gépesítése a faiparban az egyik legnehezebb feladat. Ez különösen igaz az összetettebb
munkadarabok esetén, mint pl. egy falcolásokkal tagolt ablakkeret. Ezt a műveletet jelenleg kézi munkával kis gépek segítségével végezzük. Az ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 típusú gép a szükséges csiszolások elvégzéséhez több bonyolult adapterrel rendelkezik, melyeket számítógépes vezérléssel érintő képernyő segítségével lehet konfigurálni az aktuális munkadarabhoz. A gép az ablakkeretet futószalag segítségével automatikusan mozgatja az adapterek között. A teljeskörű minősítés végén a gép visszaszállítja a munkadarabot a kezelőhöz.
Az új gép beállításával jelentősen növelni tudjuk a gyártási képességünket, ez a növelés egyenes arányban van a minőségnövekedéssel és nem utolsó sorban a csiszolás hatékonyság növelése élő munkaidőt szabadít fel számunka. Továbbra is nagyon fontos szempont számunkra az időmegtakarítás, mert a megnövekedett piaci igényeknek jelen létszámunk nem tud megfelelni, szakképzett munkaerő pedig sajnos korlátozott mértékben áll rendelkezésre a munkaerőpiacon.

A projekt megvalósítás szakasza
Cégünk támogatási kérelmét, amit a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-1.2.8-20 kódszámú felhívásra nyújtott be a támogatást elbírálok, támogatásra alkalmasnak minősítettek. Ezért a projekt kivitelezését megkezdtük.

A projekt megvalósítását követő szakasz

A projekt keretében megvalósított fejlesztésünk hatása tevékenységünkre

Projektünk célja a fa nyílászárók gyártása során a felületkezelés (festés) előtti úgynevezett minősítési munka hatékonyságának javítása volt automatizálással. A minősítés alapvetően a korábbi megmunkálásokból eredő egyenetlenségek finom csiszolását jelenti. A megvásárolt ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 automata csiszológép gép kifejezetten ennek a tevékenységnek a hatékony – automatizált – elvégzésére lett kifejlesztve. Az üzembe helyezett ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 automata csiszológép gyors, hatékony, minőségi előkészítést biztosít. A berendezés használatakor csiszolatpor keletkezik, melyet teknológiai – minőségi és ugyanakkor egészségügyi okok miatt is folyamatosan össze kell gyűjteni a munkatérből. Ezt biztosítja a szintén e projekt keretében beszerzett és üzembe helyezett COIMA FI6000 elszívó berendezés.


 ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 típusú csiszológép


 COIMA FI6000 elszívó

Cégünk alapítása (1994) óta törekszik a minőség javítására. Folyamatosan beruházunk az újabb technológiai megoldásokba. A csiszolás automatizálása maradt ki eddigi fejlesztéseinkből, ami a felületkezelésre való előkészítést jelenti. A gyártásszervezése miatt fontos, hogy a minősítés adott időn belül megtörténjen. Belső átvilágításunk során kiderült, hogy a minősítési munkák automatizálásának segítségével jelentős munkaerőkapacitást tudunk felszabadítani. Ezt a munkafolyamatot eddig 5-8 munkatárs végezte. Az ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 automata csiszológép gép üzembe helyezésével ez 1 főre redukálódott. Az így felszabaduló munkaerőt teljes egészében hasznosítani tudjuk munkáink más területein. Ez nagy pozitívum, mivel – azon felül, hogy az elvégzett munka minősége javul – az utóbbi években egyre nehezebb új, szakképzett munkaerőt találni. A ECOLINE WINDSAND 4 AL 135-600 típusú csiszológép és a COIMA FI6000 elszívó berendezés munkába állításával nagyon elégedettek vagyunk. Jelentősen nőtt termelékenységünk és javultak munkavállalóink munkakörülményei. A csiszológép és az elszívó berendezés üzembe helyezésével a projekt célja teljes egészében megvalósult.

 

 • HATÉKONYSÁG ÉS MINŐSÉG FEJLESZTÉS AUTOMATIZÁLÁSSAL A CSISZOLÁSTEKNIKÁBAN A BI’BOR-FA KFT-NÉL

A BI’BOR-FA Bt. a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram” pályázati kiírásban eredményes pályázatot nyújtott be.
A Felhívás címe: „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram”

A Felhívás kódszáma: GINOP-8.3.5-18

Projekt adatok:

 • A kedvezményezett neve: BI’BOR-FA Bt.
 • A kedvezményezett elérhetősége: + 36 30 211 6215
 • A kedvezményezett e-mail címe: info@biborfa.hu
 • Projekt megvalósítási helyszíne: 8900 Zalaegerszeg, Sport u. 5/A.
 • Projekt címe: Vállalkozásunk fejlesztése a Széchenyi 2020 keretében valósult meg
 • A szerződött kölcsön összege: 19.584.000 Ft
 • A kölcsön mértéke: 85 %
 • A projekt azonosító száma: GINOP-8.3.5-18

 A projekt tartalmának bemutatása: A cég időszerű fejlesztési célja, hogy termelékenységünket minél hatékonyabban tudjuk irányítani és hogy tovább emelkedjen az általunk gyártott termékek minősége. A projekt keretében beszerzett eszközzel újabb lépést tettünk afelé, hogy a digitalizáció révén egyszerűsödjön a gyártás szervezése és felügyelete.

Az aktuális fejlesztésünk szorosan illeszkedik a meglévő technológiai színvonalunkhoz. Mivel a megvásárolni kívánt gépet eredményesen tudjuk beilleszteni a jelenlegi technológiai sorba. Pályázott technológia: Cefla Prima szóróautomat

Cefla Prima szóróautomat
Az új gép beállításával jelentősen növelni tudjuk a gyártási képességünket, ez a növelés egyenes arányban van a minőségnövekedéssel és nem utolsó sorban a festési hatékonyság növelése élő munkaidőt szabadít fel számunka. Továbbra is nagyon fontos szempont számunkra az időmegtakarítás, mert a megnövekedett piaci igényeknek jelen létszámunk nem tud megfelelni, szakképzett munkaerő pedig sajnos korlátozott mértékben áll rendelkezésre a munkaerőpiacon.

A projekt keretében megvalósított fejlesztésünk hatása tevékenységünkre:

Cefla Prima szóróautomat

A Cefla Prima szóróautomat munkába állításával nagyon elégedettek vagyunk, mert jelentősen nőtt termelékenységünk, ez pedig lehetőséget biztosít nagyobb volumenű munkák kivitelezésére.

 

 

 • BIESSE PROJEKT_LEGKORSZERŰBB TECHNOLÓGIA

A BI’BOR-FA Bt. a „A mikro-, kis- és közepes vállalkozások bevonására az innovációs láncba, valamint a vállalkozások KFI” pályázati kiírásban eredményes pályázatot nyújtott be.
A Felhívás címe:
„A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című felhívásában
A Felhívás kódszáma: GINOP-2.1.8-17
Projekt adatok:
 A kedvezményezett neve: BI’BOR-FA Bt.
 A kedvezményezett elérhetősége: + 36 30 211 6215
 A kedvezményezett e-mail címe: info@biborfa.hu
 Projekt megvalósítási helyszíne: 8900 Zalaegerszeg, Sport u. 5/A.
 Projekt címe: Biesse projekt_legkorszerűbb technológia
 A szerződött támogatás összege: 14 712 252 Ft
 A támogatás mértéke: 50 %
 A projekt befejezés dátuma: 2018.08.02.
 A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-01102

A projekt tartalmának bemutatása:
A cég aktuális fejlesztési céljai, hogy stabilizáljuk a termelés feltételeit, valamint ezzel párhuzamosan javuljon a termelékenységünk és tovább emelkedjen a minőség. Lehetőséget szeretnénk teremteni, hogy a digitalizáció révén egyszerűsödjön a gyártás szervezése és felügyelete valamint látványosabbá és biztonságosabbá váljon az ügyfelekkel történő egyeztetési folyamat. Emellett javítani szeretnénk a hulladékgazdálkodásunkat, mellyel jelentősen csökkentenénk a közvetlen környezetterhelésünket. Az aktuális fejlesztésünk szorosan illeszkedik a meglévő technológiai színvonalunkhoz. Mivel a megvásárolni kívánt gépeket és szoftvert hatékonyan tudjuk beilleszteni a jelenlegi technológiai sorba. Rendelkezünk egy modern faipari BIESSE ROVER A 5 tengelyes CNC berendezéssel. Ezen gép tudásának és hatékonyságainak jobb kihasználását is biztosítja a tervezett bővítés.

Pályázott technológia:
 Biesse Selco WN230 táblafelosztó
 Comafer MAC 600 Daráló /Aprítékoló/
 Biesse bCabinet – bSolid szoftver

Biesse bCabinet – bSolid szoftver
Az utóbbi években a bútoriparban és belső építészetben tervezői oldalon egyre nagyobb arányban használnak új szoftvereket. Ezekkel 3 dimenziós látványterveket, összetett és részletes műszaki rajzokat produkálnak. Cégünk felismerte, hogy a hatékony együttműködés érdekében fejlesztenünk kell a digitalizáció területén. Ennek egyik első lépése volt 3 évvel ezelőtt egy 5 tengelyes CNC megmunkáló gép beszerzése. Hamar kiderült, hogy ez önmagában nem elegendő a hatékony és termelékeny gyártáshoz. A mostani fejlesztésünk tovább javítja a korszerű gyártás technológiánkat. A CNC gépünket Biesse gyártól vásároltuk, a digitalizációs fejlesztésünket is erre az alapra kívánjuk építeni. A Biesse gyár fejlesztési stratégiájában nagy hangsúlyt helyezett komplex rendszerek létrehozására. Ennek első lépcsője a gyártmánytervezés, ennek a tervezésnek szolgálatára készült a bCabinet illetve bSolid szoftver család. Az említett szoftverek a modern CAD alapú és felhasználóbarát felületekkel biztosítják, hogy a gyártás előkészítést hatékonyan végezhessük illetve lehetőséget biztosítanak a megrendelővel történő hatékony konzultációra. Programok segítségével automatikusan generálódnak a gyártás során felhasználható adatsorok. Ezek szűkítik az emberi tévedésből (tévesztésből) eredő hibákat.

Biesse Selco WN230 táblafelosztó
A táblafelosztó teljes körű számítógépes vezérléssel működik. Alkalmas a fenti szoftverek által generált adatok fogadására. Az új gép beállításával jelentősen növelni tudjuk a gyártási kapacitásunkat, a darabolási hatékonyságot, ezek növelése párhuzamos a minőségnövekedéssel. A darabolási hatékonyság növelése élő munkaidőt szabadít fel számunka illetve nagymértékben csökkenti a dolgozók fizikai igénybevételét. Nagyon fontos szempont az időmegtakarítás, mert a megnövekedett piaci igényeknek jelen létszámunk nem tud megfelelni, szakképzett munkaerő pedig korlátozott mértékben áll rendelkezésre a munkaerőpiacon.

Comafer MAC 600 Daráló /Aprítékoló/
Ez a berendezés cégünk filozófiájának egy másik vonalát segíti megvalósítani, mely a környezettudatos működésről és gazdálkodásról szól. Munkafolyamatink során számottevő fa alapú hulladék keletkezik. Adódik a lehetőség, hogy mindezt felhasználjuk saját hőenergiai igényünk részbeni kielégítésére. Ahhoz, hogy a felhasználás során minél kisebb mértékű káros anyagot bocsátsunk ki, szeretnék üzembehelyezni a fenti gépet. Ennek segítségével a hulladékunk homogenizálhatóvá válik az aprítékolás során. Ezáltal egy olyan tüzelő anyag (biomassza) fog rendelkezésre állni, amelyet megfelelő égőfejjel és automatizált adagolással tudunk a lehető legkisebb károsanyag keletkezésével hőenergiává alakítani.

A projekt keretében megvalósított fejlesztésünk hatása tevékenységünkre:

Projekt megvalósítási helyszíne
8900 Zalaegerszeg, Sport u. 5/A.


 Biesse Selco WN230 Táblafelosztó

A Biesse Selco WN230 táblafelosztó fűrész munkába állításával jelentősen nőtt termelékenységünk és ezzel egyidejűleg a vágási pontosságunk. Ez lehetőséget biztosított profilunk bővítésére bérszabászattal valamint hátteret biztosít nagyobb volumenű munkák kivitelezésére.


 Biesse bCabinet – bSolid szoftver

A Biesse bCabinet – bSolid tervező szoftver alkalmazásával új dimenzióba lépett a műszaki előkészítő munkánk. A program segítségével gyorsabban, pontosabban és áttekinthetőbben tudunk gyártási dokumentációt készíteni. Valamint szükség esetén fotorealisztikus látványtervet tudunk létrehozni. Az aktuális beállítások segítségével már a tervezés során automatikusan generálódnak a szükséges anyagrendelések adatai. Ezzel biztonságosabbá válnak a gyártási folyamataink, különös tekintettel a határidőkre. A Biesse bCabinet – bSolid szoftver közvetlenül kommunikál és szinkronban van a korábban vásárolt CNC (BIESSE ROVER A 5) gépünkkel valamint ezen projekt keretében beszerzett Biesse Selco WN230 táblafelosztó fűrész vezérlésével.


 Comafer MAC 600 Daráló

A projekt harmadik elemeként beszerzett és üzembe állított Comafer MAC 600 daráló, aprítékoló gép biztosítja – megfelelően a korábbi elképzeléseinknek – az eredményes hulladékgazdálkodásunkat. A gép segítségével a gyártás során keletkező különböző anyaghulladékainak szinte 100%-át hasznosítjuk. A hulladékból előállított apríték segítségével elő tudjuk állítani üzemünk teljes hőszükségletét mind a technológiákhoz (hőprés, felületkezelés), mind az épületünk téli időszakban történő fűtéséhez. A fentiek további eredménye, hogy minimálisra csökken(t) a selejtes alkatrészek előfordulása.

 

 • CNC MEGMUNKÁLÓKÖZPONT BESZERZÉSE A BÍBOR-FA BT.-NÉL

Cégünk a rendkívül fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően meg tudott vásárolni egy BIESSE ROVER A 1659 típusú faipari megmunkáló központot. A beruházásra a Széchenyi 2020 program keretében cégünk a GINOP pályázaton jelentős összeget nyert. Ettől a csúcstechnológiás beruházástól várjuk, hogy a nyugat európai piacokon újra visszanyerjük a versenyképességünket.
A megmunkáló központ az üzembe helyezése óta folyamatos használatban van, így hozzájárul vállalkozásunk eredményességéhez, biztosítva ezzel a projekt megtérülését.